Monday, January 23, 2012

Afghaanse militair viel Fransen aan wegens video urinerende VS-mariniers over dode Afghanen

De Afghaanse soldaat die vorige week in het oosten van Afghanistan vier soldaten uit Frankrijk doodschoot en er 15 verwondde is tot zijn daad gekomen door de video waarop te zien is hoe Amerikaanse mariniers op dode Taliban-strijders urineren.

Tijdens de eerste ondervragingen door Franse soldaten, vertelde de dader dat hij tot zijn daad kwam door de video waarop te zien is hoe Amerikaanse soldaten urineren op lichamen. Dat vertelde een officier van het Afghaanse leger aan het persbureau AFP.

Anonieme bronnen bij de inlichtingendienst en het ministerie van Defensie hebben naar verluidt het verslag bevestigd, zo meldde maandag het Afghaanse TOLO News.

De soldaat vertelde aan zijn ondervragers dat hij niet direct verbonden was met de Taliban.

Zaterdag claimde de Taliban verantwoordelijk te zijn voor de aanval en zei dat de soldaat die het vuur opende op de Franse troepen een agent was van de militante groepering.

Frankrijk zet trainingsmissie voort
Naar aanleiding van de aanval op de Franse troepen in de provincie Kapisa schortte president Nicolas Sarkozy de operaties in Afghanistan op.

De Franse minister van Defensie, Gérard Longuet, heeft een bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij zei zaterdag tegen president Hamid Karzai dat Frankrijk zijn trainingsmissie in Afghanistan voort zal zetten.

Zaterdag zijn de ontzielde lichamen van de vier Franse ISAF-militairen naar Parijs overgebracht.

De missie van Frankrijk in Afghanistan heeft aan 82 Franse soldaten het leven gekost.

Zie ook:
Taliban eisen aanval op Franse NAVO-militairen in Afghanistan op
Frankrijk staakt voorlopig operaties in Afghanistan
Afghaanse soldaat schiet 4 ISAF-militairen uit Frankrijk dood in Afghanistan