Monday, January 30, 2012

Rechter stelt onderzoek in naar dood 10 Franse militairen in Afghanistan

Na jarenlang oponthoud wordt in Frankrijk een rechterlijk onderzoek geopend naar het sneuvelen van tien Franse soldaten in 2008 in Afghanistan. Het Hof van Beroep in Parijs heeft maandag besloten dat de zaak moet worden onderzocht door een onderzoeksrechter.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De Franse militairen vonden de dood toen zij in de Uzbin-vallei in een hinderlaag liepen van de Taliban.

De Franse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO sneuvelden in de nacht van 18 op 19 augustus 2008 bij een treffen met Taliban-strijders in het gewelddadige district Surobi ten oosten van Kabul.

De nabestaanden van de soldaten zijn van mening dat het leger onvoldoende heeft gedaan om de veiligheid van hun verwanten te waarborgen en hun leven onnodig in gevaar heeft gebracht.

De rechter gaat nu onderzoeken of zij gelijk hebben.

Volgens De Standaard is het de eerste keer dat een dergelijk onderzoek naar de dood van Franse militairen in Afghanistan plaatsvindt.

De regering van president Nicolas Sarkozy bedeelde met ingang van dit jaar niet langer een militaire rechtbank, maar het Hof van Beroep de bevoegdheid in zaken als deze toe.

Indertijd bleek uit onderzoek van de Franse krant Le Monde dat een aantal Franse militairen die in de hinderlaag van de Taliban terechtkwamen werden getroffen door schoten van het Afghaanse leger en luchtaanvallen van de NAVO zelf.

Gewonde Franse militairen zeiden dat het opperbevel traag had gereageerd en dat er ernstige coördinatieproblemen waren opgetreden. Ze gaven ook een andere lezing van de gebeurtenissen dan het Franse ministerie van Defensie.

De Franse compagnie voerde voor het eerst een verkenning uit in de sector. Naar verluidt werden ze ondersteund door Afghaanse soldaten en Amerikaanse Special Forces. De patrouille bestond in totaal uit een kleine 100 manschappen.

De troepen hadden tot taak de weg veilig te stellen tussen het district Surobi, dat tot de provincie Kabul behoort en waar al sinds 2002 Fransen zitten, en het district Tag Ab in de buurprovincie Kapisa.

Hier ging het nieuwe contingent Fransen opereren dat in de lente van 2008 aan de NAVO werd toegezegd door president Sarkozy.

Zie ook:
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul
“Franse militairen geraakt door bommen van NAVO en vuur van Afghaans leger”