Wednesday, August 6, 2008

94 voertuigen met trainers uit Frankrijk naar Uruzgan

De ISAF en het Nederlandse leger hebben bekendgemaakt dat er 94 wagens uit Kandahar naar de provincie Uruzgan zijn gereisd met Fransen die in de zuidelijke provincie veiligheidstroepen gaan opleiden.

Het Nederlandse leger, dat de ISAF-missie in de provincie leidt, zei dat het om een van de grootste militaire konvooien ging sinds jaren in het zuiden van Afghanistan.

De soldaten uit Frankrijk arriveerden dinsdag in Kamp Holland en zijn woensdag aangekomen in Deh Rawod. Er werd niet bekend gemaakt om hoeveel Franse militairen het precies ging. Het betreft een OMLT.

OMLT
De NAVO heeft verschillende keren gevraagd om meer trainers voor het Afghaanse leger.

De Fransen hadden een OMLT toegezegd voor Uruzgan. Ze arriveerden in een gemend Frans-Nederlands-Afghaans konvooi over de weg vanuit Kandahar in Uruzgan. Ze gingen eerst naar Kamp Holland bij Tarin Kowt.

Er zijn berichten dat het om honderden soldaten gaat. Frankrijk had 60 trainers voor Uruzgan toegezegd.

Het is de bedoeling van de buitenlanders in Afghanistan dat het land gaat “Afghaniseren”, en dat er Afghanen tegen Afghanen gaan vechten in plaats van buitenlanders tegen Afghanen.

Volgens deskundigen kan het nog wel enkele jaren duren voordat het Afghaanse leger dit zelf kan.

Er werd ook niet gemeld of de soldaten uit andere regio’s in Afghanistan zijn gehaald of dat het om nieuwkomers in het land gaat. Frankrijk zei eerder dit jaar 700 extra soldaten toe en heeft onlangs al een district in Kapisa ingenomen.

De NAVO wil met instructeur de Afghaanse veiligheidsdiensten opleiden. Een Amerikaanse generaal zei onlangs dat er nog ruim 2.000 opleiders nodig zijn.

Het is de bedoeling dat het Afghaanse leger in 2011 over 120.000 manschappen beschikt. Eerder dit jaar maakte het Afghaanse ministerie van Defensie bekend dat er nu ruim 70.000 zijn.

Het Nederlandse ministerie van Defensie maakte bekend dat het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) woensdag is aangekomen in het gewelddadige district Deh Rawod.

Groot konvooi
Afgelopen dinsdag al kwamen de nieuwe soldaten, volgens een woordvoerder van Defensie, aan op Kamp Holland in Tarin Kowt, waar de grootste Nederlandse basis is gevestigd in de provincie.

“Vanuit Kandahar waren ze onder Nederlandse begeleiding verplaatst in een konvooi van 94 voertuigen. In het konvooi reden twee Nederlandse verkenningspelotons mee en één verkenningspeloton van het Afghaanse leger en een Nederlands gemotoriseerd infanteriepeloton,” aldus Defensie.

De stoet werd verder gevuld met Scania’s van het Logistic Support Detachement en Afghaanse jingletrucks.

Kapitein Ralph van het Nederlandse leger en commandant van het konvooi vertelde: “De voertuigen van de Fransen zelf zijn deel geweest van het logistieke deel van de “trein”.”

“Daarmee zorgden ze voor de bescherming van de jingletrucks en logistieke voertuigen van de Afghan National Army. Het was één van de grootste konvooien die de laatste jaren in Regional Command South heeft gereden. We hadden zo’n 7 kilometer wegbezetting,” aldus de kapitein.

Kapitein Ralph zei in een verklaring van de ISAF: “Het team kwam vanaf Kandahar Airfield in een konvooi van 94 voertuigen die werden beschermd door het Afghaanse Nationale Leger en strijdkrachten van de ISAF.

Deh Rawod
Frankrijk zet het OMLT-team binnenkort in vanaf Deh Rawod, ter ondersteuning van de infanterie-kandaks (bataljons) van het Afghaanse leger.

Vanaf november levert ook Australië een OMLT, waardoor de ISAF-ondersteuning in Uruzgan volledig gevuld blijft. Begin 2009 wordt nog een team uit Hongarije verwacht.

Tsjechië en Slowakije zouden versterkingen leveren in de vorm van bewakingseenheden. Singapore zou komen met twee medische teams.

Het zou de bedoeling zijn dat de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan met enkele honderden manschappen wordt teruggeschroefd.