Wednesday, August 20, 2008

“Franse militairen geraakt door bommen van NAVO en vuur van Afghaans leger”

Een aantal Franse militairen die maandag in Afghanistan in een hinderlaag van de Taliban terechtkwamen zijn volgens onderzoek van de Franse krant Le Monde getroffen door schoten van het Afghaanse leger en luchtaanvallen van de NAVO zelf.

De Franse president Sarkozy heeft intussen gezegd dat zijn land in Afghanistan blijft. Er bestaan verder twijfels over de officiële lezing van het Franse leger over het verloop van de strijd bij Surobi. Het tiende Franse dodelijke slachtoffer viel tijdens de terugtocht naar de basis.

De bombardementen die door de NAVO werden uitgevoerd moesten de Franse verkenningseenheid steunen om uit hun benarde situatie te raken. Le Monde baseert haar gegevens op basis van gesprekken met getuigen.

Gewonde Franse militairen zeiden dat het opperbevel traag had gereageerd en dat er ernstige coördinatieproblemen waren opgetreden.

De getuigen hebben bovendien vragen bij de officiële lezing van het Franse leger van de gebeurtenissen dat bijna alle tien doden vielen bij het eerste vijandelijke vuur.

In de krant zeggen de betrokkenen dat hun collega’s omkwamen tijdens de strijd die urenlang duurde.

"Contrairement à la version officielle, les victimes ne sont pas toutes mortes lors des premiers tirs ennemis mais, selon les soldats interrogés, au fil des affrontements."

De geïnterviewden zeggen verder dat Franse ISAF-soldaten werden geraakt door NAVO-luchtaanvallen. De bommen die door de NAVO werden afgevuurd misten hun doel en raakten Franse militairen.

Ook kwamen de Fransen onder vuur te liggen van het Afghaanse leger dat het eigenlijke doel niet wist te raken.

De Franse verkenningseenheid werd vier uur lang beschoten zonder dat er versterkingen kwamen opdagen, zo verklaarde een van de gewonde militairen aan de gezaghebbende krant.

Het Franse leger wilde nog niet reageren op deze aantijgingen. Er zouden wel lessen moeten worden getrokken uit deze gebeurtenis, aldus een hoge Franse officier.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft woensdag verklaard niet over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat luchtsteun van de VS geleid zou hebben tot slachtoffers onder de Fransen, zoals de krant Le Monde heeft gemeld.

De VS leverde wel luchtsteun aan de Fransen tijdens de strijd, zo zei het Pentagon.

Het gebied staat bekend als bijzonder gevaarlijk en het terrein leent zich uitermate geschikt voor het leggen van hinderlagen.

In de regio zouden veel manschappen van de Hezb-e-Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar actief zijn.

Verkenning
De Franse compagnie voerde maandag voor het eerst een verkenning uit in een sector. Naar verluidt werden ze ondersteund door Afghaanse militairen en Amerikaanse Special Forces. De patrouille bestond in totaal uit een kleine 100 manschappen.

Soldaten van het 8e RPIMa arriveerden op 23 juli in Afghanistan en vormden bij deze operatie de voorhoede van het konvooi.

Ze hadden tot taak de weg veilig te stellen tussen het district Surobi, dat tot de provincie Kabul behoort en waar al sinds 2002 Fransen zitten, en het district Tag Ab in de buurprovincie Kapisa, waar het nieuwe contingent Fransen opereert dat in de lente van dit jaar werd toegezegd door Sarkozy op de NAVO-bijeenkomst in Boekarest.

Door de slechte conditie van de weg waarover ze zich begaven konden ze volgens het Franse leger niet verder met hun wagens. Er werd toen een patrouille te voet vooruitgestuurd. Deze kwam in de hinderlaag terecht, waarbij vrijwel meteen 9 soldaten werden gedood, aldus het Franse leger.

Een Afghaanse inlichtingenofficier vertelde aan de BBC dat de troepen vanuit verschillende richtingen onder vuur werden genomen door strijders van de Taliban en Al-Qaida.

Er werd 24 uur gevochten. Het werd duidelijk dat er versterkingen moesten komen om de troepen door de lucht in veiligheid te brengen.

Repatriëring
Van de 21 gewonden zijn er op woensdag inmiddels 11 teruggekeerd in Frankrijk met een toestel dat is uitgerust voor medische transporten. Ze werden opgewacht door de Franse commandant van de landmacht en de voormalige minister van Defensie Jean-Marie Bockel.

Ook de lichamen van de tien omgekomen soldaten zijn woensdag op het vliegveld van Roissy Charles de Gaulle in Frankrijk aangekomen.

De tien militairen die sneuvelden maakten deel uit van het 8e Régiment de parachutistes d'infanterie de marine (RPIMa) uit Castres, het 2e Régiment étranger de parachutistes (REP) uit Calvi en het Régiment de marche du Tchad (RMT) dat haar basis heeft in Noyon.

De slachtoffer maakten deel uit van een vooruitgestuurde verkenningspatrouille. De hinderlaag van de Taliban waarin ze terechtkwamen zou goed zijn opgezet.

Er ontstond een strijd die tot in de nacht duurde. Om half drie in de ochtend werden de laatste Franse doden geborgen.

Een tiende Franse militair vond de dood toen tijdens de terugtocht naar de basis bij het stadje Surobi inzakte door het gewicht van een pantserwagen.

Sarkozy in Kabul
De Franse president Nicolas Sarkozy is woensdag naar Kabul gereisd voor een bliksembezoek om hulde te betuigen aan de soldaten.

In zijn kielzog reisden de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en de minister van Defensie Hervé Morin mee.

Sarkozy bewees in Afghanistan de laatste eer aan zijn gesneuvelde landgenoten en bezocht het mortuarium van de Franse basis in Kabul.

Hij zal ook een ontmoeting hebben met de Afghaanse president Hamid Karzai, gewonden bezoeken en praten met de Franse commandant van het Regionaal Commando Capital van de ISAF-veiligheidsmacht de Franse generaal Michel Stollsteiner.

De Fransen leiden momenteel dit regionale commandocentrum waaronder ook het district Surobi valt waar de Franse slachtoffers vielen.

Sarkozy maakte bekend dat Frankrijk vastberaden is om de strijd tegen het terrorisme voort te zetten en in Afghanistan blijft.

Waarnemers in Frankrijk melden intussen dat het Franse leger na de oorlog in Algerije niet geconfronteerd is met een situatie zoals die nu is in Afghanistan.

In Algerije werd een felle onafhankelijkheidsstrijd gevoerd tegen de Franse bezetting. Algerije werd in 1962 onafhankelijk van Frankrijk na een zeer bloedige strijd.

De dood van de Fransen mariniers en paratroepers in Surobi is het grootste verlies aan de kant van het Franse leger sinds er in 1983 bij een aanslag in Beiroet 58 paratroepers omkwamen bij een aanslag op hun basis.

Sinds Frankrijk deelneemt aan operaties in Afghanistan zijn er 24 Franse soldaten in het Aziatische land om het leven gekomen. Er dienen momenteel ongeveer 2.600 Franse troepen in het land.

Zie ook
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul