Monday, September 22, 2008

Nog meer soldaten uit Frankrijk naar Afghanistan

Het Franse parlement is akkoord gegaan met de stationering van 100 extra militairen in Afghanistan. In Frankrijk heerst opnieuw opschudding, nu omdat de troepen die vorige maand sneuvelden in een hinderlaag in de buurt van Kabul slecht uitgerust waren.

Vlak na het incident op 18 augustus in het district Surobi werd er door gewonden verteld dat ze onder vuur waren genomen door buitenlandse vliegtuigen. Dit werd door defensiewoordvoerders tegengesproken.

Doordat de Taliban en de Fransen zich zo dicht bij elkaar bevonden leek dat maar zo.

Vervolgens verklaarden deskundigen dat de Fransen overmoedig waren geweest. Ze waren net in Afghanistan en ze trokken een vallei in om een route te verkennen tussen Kabul en een basis in de provincie Kapisa.

Toen de voertuigen niet verder konden werd er een patrouille te voet vooruit gestuurd die in een hinderlaag terechtkwam. 9 soldaten vonden de dood, er raakten er 21 gewond.

Op de terugweg naar de basis kwam nog een militair om doordat een voertuig in een wegverzakking terechtkwam.

Daarna werden foto’s gepubliceerd door het blad Paris Match waarop een Taliban was te zien in een Franse legeruitrusting.

De opstandelingen hadden dus kans gezien om bij de gesneuvelde militairen te komen. Ze gaven de verslaggevers ook een horloge mee voor de nabestaanden.

Een commandant van de Taliban, een zekere Farouki, zei bovendien dat zijn beweging een tip had gekregen dat de Fransen een missie uit gingen voeren.

De Canadese krant de Globe and Mail citeerde een email die binnen de NAVO was verstuurd waarin werd gesteld dat de Taliban beter waren bewapend en voorbereid dan de Franse troepen tijdens het vuurgevecht.

De Fransen hadden onvoldoende kogels bij zich, geen radio en andere uitrusting. Ze konden hun tegenaanval niet doorzetten omdat de wapens van hun voertuigen zonder munitie kwamen te zitten.

Dit gebeurde al na 90 minuten in het gevecht dat volgens de krant twee dagen duurde.

Het Franse leger spreekt tegen dat de soldaten slecht waren uitgerust en zegt dat het gevecht 9 uur duurde.

Stemming
Beide kamers van het Franse parlement hebben nu besloten dat de missie voort kan gaan.

De Nationale Assemblee stemde met 343-210 voor voortzetting en later stemde de Senaat met 209 tegen 119 stemmen voor de continuering.

De 100 soldaten die nu extra worden gestuurd lijken meer symbolisch van waarde. Ze nemen wel helikopters, mortieren, afluisterapparatuur en onbemande vliegtuigjes mee op hun tocht naar het Aziatische land. Dit soort spullen kunnen de buitenlandse troepen goed gebruiken.

Ondertussen blijkt opnieuw uit peilingen dat tweederde van de Franse bevolking tegen deelneming aan de missie in Afghanistan is. De linkse oppositie wil ook dat de operatie niet wordt verlengd.

De Franse premier Francois Fillon zei echter opnieuw dat hij van mening is dat de missie van belang is in de strijd tegen het terrorisme. Daarmee deelt hij de overtuiging van de Britse premier Gordon Brown.

Met het sturen van versterkingen zal de aanwezigheid van de Fransen oplopen van 3.400 naar 3.500 manschappen.

Ze zijn gestationeerd in Kabul, de provincie Kapisa en in Uruzgan. Mirage-gevechtstoestellen staan op Kandahar Air Field.

Zie ook
Opschudding in Frankrijk vanwege Taliban met buit van gesneuvelde Fransen
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul

Friday, September 5, 2008

Opschudding in Frankrijk vanwege Taliban met buit van gesneuvelde Fransen

In Frankrijk is hevige beroering ontstaan vanwege een foto in het blad Paris Match waarop een Taliban zichtbaar is met buitgemaakte uitrusting van Fransen die vorige maand in een hinderlaag sneuvelden in de noodoostelijke provincie Kapisa.

De Taliban op de foto die werd gemaakt door Véronique de Viguerie zit op een heuveltje en draagt een Frans uniform, een Franse helm, een stofmasker en heeft een mitrailleur in zijn handen van de Fransen.

Op de achtergrond staan een paar medestrijders in traditionele Taliban-kledij.

Familieleden van de slachtoffers hebben aangegeven dat ze het als pijnlijk ervaren om de foto’s te zien.

Op 18 augustus liep een Franse ISAF-patrouille in een hinderlaag in de Ozbin Vallei in het district Surobi in Kapisa. 10 Fransen vonden daar de dood en er raakten er 21 gewond.

Nu zou het weekblad Paris Match de opstandelingen hebben gevonden. Ze werden daarna gefotografeerd met de spullen die ze hebben buitgemaakt.

Naast de kledingstukken hebben de Taliban een Franse walkietalkie en een horloge. Het horloge werd aan de verslaggevers van Paris Match gegeven en de conclusie is dat de Taliban de beschikking hebben gehad over de dode lichamen.

De Taliban willen dat Frankrijk uit Afghanistan vertrekt. De Taliban-commandant die werd geïnterviewd door het blad wil ook niet dat de Fransen in de Uzbin-vallei komen omdat het hun territorium is.

De Taliban-commandant verklaarde de Fransen niet te hebben gemarteld en zei ook dat het niet de bedoeling is “uw echtgenoten of kinderen te doden. We hebben niks tegen Frankrijk, als jullie vertrekken is alles goed, maar als jullie blijven zullen we jullie doden”.

De commandant vertelde verder dat de opstandelingen niet alleen en geïsoleerd zijn in de bergen waar de strijd zich afspeelde.

De commandant zei: “We verdedigen ons land. Het is een vrijheidsoorlog. Dat is alles. We zijn allemaal Afghanen en hebben niet veel anderen. Maar er zijn banden tussen groepen, achter de grens. Wapens, geld, strijders gaan van de ene naar de andere regio. Van het ene land naar het andere land. Met gemak.”

Verder zei de man nog dat er door de bombardementen van de NAVO zich steeds meer jongeren aansluiten bij zijn groepering. Hij noemde dat “de geest van de wraak”.

Er worden inderdaad heel veel burgers gedood door aanvallen en luchtaanvallen van de buitenlandse troepen in Afghanistan.

De Franse minister van Defensie Hervé Morin noemt het reclame die het blad heeft gemaakt voor de opstandelingen.

De journalist die het contact met de Taliban heeft gelegd en hun leider heeft geïnterviewd, Eric de Lavarene, vond niet dat hij was gemanipuleerd door de Taliban.

Hij verdedigde zichzelf tegen de beschuldiging door te zeggen dat “niemand het over propaganda heeft wanneer we embedded zijn met de NAVO-troepen. Bij dit soort gelegenheden wordt onze informatie altijd zwaar gecontroleerd".

De door de Verenigde Staten geleide internationale Coalitie heeft intussen beweerd dat ze de afgelopen tijd 5 ondercommandanten van de Taliban heeft gedood. Hieronder bevinden zich twee personen die achter de aanval op de Fransen zaten, aldus de Coalitie.

Zie ook
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul

Franse soldaten die de hinderlaag overleefden zeiden dat ze geraakt werden door luchtaanvallen die werden ingezet om ze te helpen.

Later verklaarden legerwoordvoerders dat “dit misschien zo leek omdat de Taliban en de Fransen zich zo dicht bij elkaar bevonden”.
“Franse militairen geraakt door bommen van NAVO en vuur van Afghaans leger”

Verslaggevers melden verder dat het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er nu precies is gebeurd bij de schermutseling.

Wednesday, August 20, 2008

“Franse militairen geraakt door bommen van NAVO en vuur van Afghaans leger”

Een aantal Franse militairen die maandag in Afghanistan in een hinderlaag van de Taliban terechtkwamen zijn volgens onderzoek van de Franse krant Le Monde getroffen door schoten van het Afghaanse leger en luchtaanvallen van de NAVO zelf.

De Franse president Sarkozy heeft intussen gezegd dat zijn land in Afghanistan blijft. Er bestaan verder twijfels over de officiële lezing van het Franse leger over het verloop van de strijd bij Surobi. Het tiende Franse dodelijke slachtoffer viel tijdens de terugtocht naar de basis.

De bombardementen die door de NAVO werden uitgevoerd moesten de Franse verkenningseenheid steunen om uit hun benarde situatie te raken. Le Monde baseert haar gegevens op basis van gesprekken met getuigen.

Gewonde Franse militairen zeiden dat het opperbevel traag had gereageerd en dat er ernstige coördinatieproblemen waren opgetreden.

De getuigen hebben bovendien vragen bij de officiële lezing van het Franse leger van de gebeurtenissen dat bijna alle tien doden vielen bij het eerste vijandelijke vuur.

In de krant zeggen de betrokkenen dat hun collega’s omkwamen tijdens de strijd die urenlang duurde.

"Contrairement à la version officielle, les victimes ne sont pas toutes mortes lors des premiers tirs ennemis mais, selon les soldats interrogés, au fil des affrontements."

De geïnterviewden zeggen verder dat Franse ISAF-soldaten werden geraakt door NAVO-luchtaanvallen. De bommen die door de NAVO werden afgevuurd misten hun doel en raakten Franse militairen.

Ook kwamen de Fransen onder vuur te liggen van het Afghaanse leger dat het eigenlijke doel niet wist te raken.

De Franse verkenningseenheid werd vier uur lang beschoten zonder dat er versterkingen kwamen opdagen, zo verklaarde een van de gewonde militairen aan de gezaghebbende krant.

Het Franse leger wilde nog niet reageren op deze aantijgingen. Er zouden wel lessen moeten worden getrokken uit deze gebeurtenis, aldus een hoge Franse officier.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft woensdag verklaard niet over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat luchtsteun van de VS geleid zou hebben tot slachtoffers onder de Fransen, zoals de krant Le Monde heeft gemeld.

De VS leverde wel luchtsteun aan de Fransen tijdens de strijd, zo zei het Pentagon.

Het gebied staat bekend als bijzonder gevaarlijk en het terrein leent zich uitermate geschikt voor het leggen van hinderlagen.

In de regio zouden veel manschappen van de Hezb-e-Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar actief zijn.

Verkenning
De Franse compagnie voerde maandag voor het eerst een verkenning uit in een sector. Naar verluidt werden ze ondersteund door Afghaanse militairen en Amerikaanse Special Forces. De patrouille bestond in totaal uit een kleine 100 manschappen.

Soldaten van het 8e RPIMa arriveerden op 23 juli in Afghanistan en vormden bij deze operatie de voorhoede van het konvooi.

Ze hadden tot taak de weg veilig te stellen tussen het district Surobi, dat tot de provincie Kabul behoort en waar al sinds 2002 Fransen zitten, en het district Tag Ab in de buurprovincie Kapisa, waar het nieuwe contingent Fransen opereert dat in de lente van dit jaar werd toegezegd door Sarkozy op de NAVO-bijeenkomst in Boekarest.

Door de slechte conditie van de weg waarover ze zich begaven konden ze volgens het Franse leger niet verder met hun wagens. Er werd toen een patrouille te voet vooruitgestuurd. Deze kwam in de hinderlaag terecht, waarbij vrijwel meteen 9 soldaten werden gedood, aldus het Franse leger.

Een Afghaanse inlichtingenofficier vertelde aan de BBC dat de troepen vanuit verschillende richtingen onder vuur werden genomen door strijders van de Taliban en Al-Qaida.

Er werd 24 uur gevochten. Het werd duidelijk dat er versterkingen moesten komen om de troepen door de lucht in veiligheid te brengen.

Repatriëring
Van de 21 gewonden zijn er op woensdag inmiddels 11 teruggekeerd in Frankrijk met een toestel dat is uitgerust voor medische transporten. Ze werden opgewacht door de Franse commandant van de landmacht en de voormalige minister van Defensie Jean-Marie Bockel.

Ook de lichamen van de tien omgekomen soldaten zijn woensdag op het vliegveld van Roissy Charles de Gaulle in Frankrijk aangekomen.

De tien militairen die sneuvelden maakten deel uit van het 8e Régiment de parachutistes d'infanterie de marine (RPIMa) uit Castres, het 2e Régiment étranger de parachutistes (REP) uit Calvi en het Régiment de marche du Tchad (RMT) dat haar basis heeft in Noyon.

De slachtoffer maakten deel uit van een vooruitgestuurde verkenningspatrouille. De hinderlaag van de Taliban waarin ze terechtkwamen zou goed zijn opgezet.

Er ontstond een strijd die tot in de nacht duurde. Om half drie in de ochtend werden de laatste Franse doden geborgen.

Een tiende Franse militair vond de dood toen tijdens de terugtocht naar de basis bij het stadje Surobi inzakte door het gewicht van een pantserwagen.

Sarkozy in Kabul
De Franse president Nicolas Sarkozy is woensdag naar Kabul gereisd voor een bliksembezoek om hulde te betuigen aan de soldaten.

In zijn kielzog reisden de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en de minister van Defensie Hervé Morin mee.

Sarkozy bewees in Afghanistan de laatste eer aan zijn gesneuvelde landgenoten en bezocht het mortuarium van de Franse basis in Kabul.

Hij zal ook een ontmoeting hebben met de Afghaanse president Hamid Karzai, gewonden bezoeken en praten met de Franse commandant van het Regionaal Commando Capital van de ISAF-veiligheidsmacht de Franse generaal Michel Stollsteiner.

De Fransen leiden momenteel dit regionale commandocentrum waaronder ook het district Surobi valt waar de Franse slachtoffers vielen.

Sarkozy maakte bekend dat Frankrijk vastberaden is om de strijd tegen het terrorisme voort te zetten en in Afghanistan blijft.

Waarnemers in Frankrijk melden intussen dat het Franse leger na de oorlog in Algerije niet geconfronteerd is met een situatie zoals die nu is in Afghanistan.

In Algerije werd een felle onafhankelijkheidsstrijd gevoerd tegen de Franse bezetting. Algerije werd in 1962 onafhankelijk van Frankrijk na een zeer bloedige strijd.

De dood van de Fransen mariniers en paratroepers in Surobi is het grootste verlies aan de kant van het Franse leger sinds er in 1983 bij een aanslag in Beiroet 58 paratroepers omkwamen bij een aanslag op hun basis.

Sinds Frankrijk deelneemt aan operaties in Afghanistan zijn er 24 Franse soldaten in het Aziatische land om het leven gekomen. Er dienen momenteel ongeveer 2.600 Franse troepen in het land.

Zie ook
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul

Wednesday, August 6, 2008

94 voertuigen met trainers uit Frankrijk naar Uruzgan

De ISAF en het Nederlandse leger hebben bekendgemaakt dat er 94 wagens uit Kandahar naar de provincie Uruzgan zijn gereisd met Fransen die in de zuidelijke provincie veiligheidstroepen gaan opleiden.

Het Nederlandse leger, dat de ISAF-missie in de provincie leidt, zei dat het om een van de grootste militaire konvooien ging sinds jaren in het zuiden van Afghanistan.

De soldaten uit Frankrijk arriveerden dinsdag in Kamp Holland en zijn woensdag aangekomen in Deh Rawod. Er werd niet bekend gemaakt om hoeveel Franse militairen het precies ging. Het betreft een OMLT.

OMLT
De NAVO heeft verschillende keren gevraagd om meer trainers voor het Afghaanse leger.

De Fransen hadden een OMLT toegezegd voor Uruzgan. Ze arriveerden in een gemend Frans-Nederlands-Afghaans konvooi over de weg vanuit Kandahar in Uruzgan. Ze gingen eerst naar Kamp Holland bij Tarin Kowt.

Er zijn berichten dat het om honderden soldaten gaat. Frankrijk had 60 trainers voor Uruzgan toegezegd.

Het is de bedoeling van de buitenlanders in Afghanistan dat het land gaat “Afghaniseren”, en dat er Afghanen tegen Afghanen gaan vechten in plaats van buitenlanders tegen Afghanen.

Volgens deskundigen kan het nog wel enkele jaren duren voordat het Afghaanse leger dit zelf kan.

Er werd ook niet gemeld of de soldaten uit andere regio’s in Afghanistan zijn gehaald of dat het om nieuwkomers in het land gaat. Frankrijk zei eerder dit jaar 700 extra soldaten toe en heeft onlangs al een district in Kapisa ingenomen.

De NAVO wil met instructeur de Afghaanse veiligheidsdiensten opleiden. Een Amerikaanse generaal zei onlangs dat er nog ruim 2.000 opleiders nodig zijn.

Het is de bedoeling dat het Afghaanse leger in 2011 over 120.000 manschappen beschikt. Eerder dit jaar maakte het Afghaanse ministerie van Defensie bekend dat er nu ruim 70.000 zijn.

Het Nederlandse ministerie van Defensie maakte bekend dat het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) woensdag is aangekomen in het gewelddadige district Deh Rawod.

Groot konvooi
Afgelopen dinsdag al kwamen de nieuwe soldaten, volgens een woordvoerder van Defensie, aan op Kamp Holland in Tarin Kowt, waar de grootste Nederlandse basis is gevestigd in de provincie.

“Vanuit Kandahar waren ze onder Nederlandse begeleiding verplaatst in een konvooi van 94 voertuigen. In het konvooi reden twee Nederlandse verkenningspelotons mee en één verkenningspeloton van het Afghaanse leger en een Nederlands gemotoriseerd infanteriepeloton,” aldus Defensie.

De stoet werd verder gevuld met Scania’s van het Logistic Support Detachement en Afghaanse jingletrucks.

Kapitein Ralph van het Nederlandse leger en commandant van het konvooi vertelde: “De voertuigen van de Fransen zelf zijn deel geweest van het logistieke deel van de “trein”.”

“Daarmee zorgden ze voor de bescherming van de jingletrucks en logistieke voertuigen van de Afghan National Army. Het was één van de grootste konvooien die de laatste jaren in Regional Command South heeft gereden. We hadden zo’n 7 kilometer wegbezetting,” aldus de kapitein.

Kapitein Ralph zei in een verklaring van de ISAF: “Het team kwam vanaf Kandahar Airfield in een konvooi van 94 voertuigen die werden beschermd door het Afghaanse Nationale Leger en strijdkrachten van de ISAF.

Deh Rawod
Frankrijk zet het OMLT-team binnenkort in vanaf Deh Rawod, ter ondersteuning van de infanterie-kandaks (bataljons) van het Afghaanse leger.

Vanaf november levert ook Australië een OMLT, waardoor de ISAF-ondersteuning in Uruzgan volledig gevuld blijft. Begin 2009 wordt nog een team uit Hongarije verwacht.

Tsjechië en Slowakije zouden versterkingen leveren in de vorm van bewakingseenheden. Singapore zou komen met twee medische teams.

Het zou de bedoeling zijn dat de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan met enkele honderden manschappen wordt teruggeschroefd.

Tuesday, August 5, 2008

Frankrijk neemt bevel over ISAF Regionaal Commando Capital in Kabul over van Italië

De Franse generaal Michel Stollsteiner heeft dinsdag het bevel over het Regionaal Commando Capital overgenomen van de Italiaanse brigadegeneraal Federico Bonato die sinds 6 december 2007 de commandant van het RC-Capital was.
Frankrijk neemt bevel over ISAF Regionaal Commando Capital in Kabul over van Italië

Thursday, July 24, 2008

Frankrijk neemt provincie Kapisa over van VS

De Franse Task Force Chimera heeft het commando in de noordoostelijke provincie Kapisa in Afghanistan overgenomen van de Task Force Gladiator die door de Verenigde Staten werd geleid.
Frankrijk neemt provincie Kapisa over van VS

Saturday, June 7, 2008

Versterking Frankrijk voor ISAF-veiligheidsmacht gaan naar Kapisa

De ongeveer 700 extra soldaten die Frankrijk eerder dit jaar heeft toegezegd voor de ISAF-strijdmacht in Afghanistan gaan naar de gewelddadige noordoostelijke provincie Kapisa in de buurt van Kabul.

Dat heeft het Franse leger bekendgemaakt. President Nicolas Sarkozy zei de troepenlevering al toe op de NAVO-top in Boekarest maar vertelde toen niet waar ze gestationeerd zouden worden. Eerder was er ook verwarring over het aantal militairen dat zou komen.

De Fransen worden in juli of augustus verwacht, zei luitenant-kolonel Frederic Thomazo, een woordvoerder van het Franse leger, deze week.

De provincie Kapisa ligt ten noordoosten van Kabul en maakt deel uit van het Regionaal Commando Oost dat door de VS wordt geleid vanuit Bagram. Naar Afghaanse begrippen is het een kleine provincie.

Kapisa wordt niet in een adem genoemd met de gewelddadige provincies in het zuiden van het land en de provincies in het oosten die aan Pakistan grenzen. Maar er vinden geregeld gevechten plaats tussen het Afghaanse leger en buitenlandse soldaten met de Taliban.

Vooral in het strategisch gelegen district Tag Ab, ongeveer 50 kilometer van Kabul, is het erg onrustig.

In het gebied opereren momenteel Amerikaanse soldaten. Eerder werd gezegd dat door Franse versterkingen in het oosten er meer Amerikanen naar het gewelddadige zuiden zouden kunnen gaan waar de opstand van de Taliban als hevigst wordt omschreven.

Het liefste zien de NAVO en leiders van regeringen die in het zuiden zijn extra militairen komen naar Zuid-Afghanistan, of de restricties om in het land te opereren die regeringen in mandaten hebben gegeven helemaal wegvallen. Nu mogen legers van veel landen alleen in hun eigen gebied actief zijn.

De Taliban liet eerder weten verbolgen te zijn over de Franse versterkingen. Ze zouden een keer een deal hebben gesloten met de Fransen over gijzelaars waarbij Frankrijk had toegezegd geen extra soldaten naar het land te sturen.

Binnenkort worden er eveneens Franse instructeurs om het Afghaanse leger bij te staan verwacht in de zuidelijke provincie Uruzgan om Nederland daar te ondersteunen. Het gaat daarbij om een zestigtal trainers.

Den Haag leidt in Uruzgan het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF en wilde voor de verlenging van het mandaat dat in 2008 afliep versterkingen van anderen.

Binnenkort neemt Frankrijk ook de leiding over het Regionaal Commando Capital over van Italië. Het bevel over deze regio roteert tussen Italië, Frankrijk en Turkije.

De meeste Franse soldaten zijn gestationeerd in en om de hoofdstad Kabul. Ongeveer 170 Fransen zitten op het vliegveld van de zuidelijke stad Kandahar met 6 Mirage-gevechtsvliegtuigen.

Momenteel heeft Frankrijk ongeveer 1.700 soldaten in het Aziatische land. De Franse legermacht zal nu ongeveer even groot worden als die van Canada (2.500).

Eind maart bleek wel uit een opinieonderzoek dat de Franse bevolking niks ziet in extra soldaten voor het land.

Zie ook
Franse Mirages in Kandahar
Fransen tegen versterken van troepenmacht in Afghanistan
Frankrijk stuurt meer extra soldaten dan werd gedacht naar Afghanistan

Friday, April 11, 2008

Frankrijk stuurt meer extra soldaten dan werd gedacht naar Afghanistan

Het aantal Franse militairen in Afghanistan wordt ongeveer verdubbeld. De Franse troepenmacht wordt uitgebreid tot ongeveer 3.000 manschappen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vrijdag gezegd.

Het precieze getal kon de bewindsman niet geven, omdat dit zou worden beslist door het leger. Maar hij bevestigde wel dat het totale aantal rond de 3.000 komt te liggen. Momenteel verblijven er circa 1.500 Franse militairen in het land.

De troepenuitbreiding valt aanzienlijk hoger uit dan de laatste tijd was aangekondigd.

Eerdere berichten meldden dat er 1.000 militairen extra zouden gaan, later werd dit teruggeschroefd tot enkele honderden, en tijdens de NAVO-topontmoeting in Boekarest werd gezegd dat het er 700 zouden zijn.

Begin april zei de Franse minister-president Francois Fillon dat zijn land een paar honderd soldaten als aanvulling van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan kan leveren.

Het land verwachtte toen wel een bredere strategie van de NAVO. Tot deze bredere strategie lijkt het in Boekarest wel te zijn gekomen.

President Sarkozy had aangekondigd dat er 700 extra soldaten zouden worden gestuurd naar het oosten van Afghanistan.

Daardoor zouden er 1.000 Amerikanen uit het oosten worden overgeplaatst naar het zuiden.De troepenversterking is in Frankrijk omstreden en heeft dinsdag geleid tot een motie van wantrouwen van de oppositie.

Kouchner, die zijn uitlatingen deed tijdens een bezoek aan het Afghaanse buurland Tadzjikistan, zei dat de versterkingen er niet komen vanwege het aandringen van de Verenigde Staten.

De minister zei vanuit de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe dat “dit de wil is van onze president”. Hij noemde het geen spontane ingeving. Sarkozy heeft een brief gestuurd aan al de deelnemers aan de coalitie om ze ervan op de hoogte te stellen.

Kouchner zei niet wanneer de soldaten zullen arriveren en waar ze worden gestationeerd.

De VS hebben de afgelopen tijd 3.200 extra soldaten gestuurd die worden ingezet in het zuiden.

Met de toezegging wordt de Franse bijdrage aan de troepenmacht in Afghanistan ongeveer even hoog als die van Duitsland en Italië. De laatste twee zijn respectievelijk actief in het noorden en het westen waar het relatief rustig is.

Franse soldaten bevinden zich op dit moment voornamelijk in en om de hoofdstad Kabul.

De landen die in het zuiden actief zijn, zoals Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië, Canada vragen al geruime tijd aan de NAVO-bondgenoten om meer soldaten te sturen.

Canada dreigde zelfs het mandaat niet te verlengen wanneer er geen 1.000 extra troepen komen in de provincie Kandahar.

In het zuiden woedt de opstand van de Taliban het hevigst. Door gewelddadigheden in Afghanistan zijn vorig jaar volgens de VN 8.000 mensen om het leven gekomen.

Zie ook
NAVO krijgt meer soldaten en komt met strategie voor ISAF-missie

Tuesday, April 1, 2008

Frankrijk stuurt wellicht een paar honderd extra militairen

De Franse minister-president Francois Fillon heeft intussen verklaard dat Frankrijk een paar honderd soldaten als aanvulling van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan kan leveren. Het land verwacht wel een bredere strategie van de NAVO.

De laatste tijd zijn er geluiden waar te nemen dat Frankrijk 1.000 extra militairen wil sturen naar het Aziatische land, waar het nu met ongeveer 1500 soldaten deelneemt aan de ISAF-missie die wordt geleid door de NAVO.

Uit een peiling van het markt- en opinieonderzoeksbureau BVA is maandag gebleken dat 68 procent van de Fransen tegen het zenden van extra militairen is. Maar 15 procent is er voorstander van. Fransen tegen versterken van troepenmacht in Afghanistan

Sunday, March 23, 2008

Waarschijnlijk 1.000 soldaten uit Frankrijk naar Oost-Afghanistan

Frankrijk is van plan duizend extra militairen voor de ISAF-missie te sturen. De Fransen zouden worden ingezet in het oosten van Afghanistan. De Taliban-leider Jalaluddin Haqqani heeft intussen gezegd de campagne tegen de VS en de NAVO op te voeren.

Een definitief besluit van de Fransen wordt op de NAVO-top in Boekarest begin april verwacht. Maar president Nicolas Sarkozy gaat deze week al in Groot-Brittannië op staatsbezoek.

Volgens de krant The Times zal de Franse president Sarkozy dit aan de Britse minister-president Gordon Brown vertellen tijdens een tweedaags bezoek dat hij vanaf woensdag deze week gaat brengen aan Groot-Brittannië.

De krant zegt zich te baseren op een anonieme bron in de Britse regering. De soldaten zouden naar Oost-Afghanistan gaan.

Franse diplomaten laten in de krant weten dat een definitief besluit nog niet is genomen. Dat wordt waarschijnlijk op de topontmoeting van de NAVO begin april bekendgemaakt in het Roemeense Boekarest.

De Franse krant Le Monde schreef eind februari ook dat Frankrijk overwoog om troepenversterkingen te sturen naar het onrustige oosten.

De Fransen zijn nu met ongeveer 1.600 soldaten aanwezig in Afghanistan. Ze opereren in de omgeving van Kabul en hebben 6 Mirage-gevechtsvliegtuigen op de luchtmachtbasis van Kandahar staan.

Parijs was steeds terughoudend om opnieuw naar het zuiden of het oosten te gaan met grondtroepen, mar versterkte de legermacht in Afghanistan wel iets.

Frankrijk had eind vorig jaar wel toegezegd een vijftigtal instructeurs naar Uruzgan te sturen om Nederland te helpen. Nederland wil in de loop van het jaar 400 van de 1600 soldaten uit Afghanistan terugtrekken omdat de Nederlandse strijdmacht overbelast is.

Eind vorig jaar verlegde Parijs de Mirages van Dushanbe in Tadzjikistan naar Kandahar Airfield om dan sneller luchtsteun te kunnen geven.

De NAVO is al anderhalf jaar bezig om meer militairen naar het zuiden van Afghanistan te krijgen waar de opstand van de Taliban-elementen het hevigst is.

De Verenigde Staten ontplooien er nu een marinierscorps van 3.200 extra soldaten omdat de anderen niet meer militairen wilden leveren.

Sarkozy en zijn kersverse bruid Carla Bruni-Sarkozy zullen ook te gast zijn van de Britse koningin Elizabeth II in Windsor Castle bij Londen. Daar wordt woensdagavond een banket gegeven ter ere van Sarkozy.

Haqqani
De Afghaanse rebellenleider Jalaluddin Haqqani heeft zaterdag in een aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera geposte video ondertussen laten weten dat zijn beweging de Taliban een hernieuwde campagne zal starten tegen de “invasie” van de VS en de ISAF in zijn land.

Haqqani is een van de meest gezochte leden van de Taliban-beweging. Westerse veiligheidsdiensten rekenen hem tot de “nieuwe generatie Taliban”, die als zeer gewelddadig wordt beschouwd.

Hij wordt als hoofdverdachte achter de aanslag op het Serena Hotel in Kabul aangemerkt. Hij is actief in Oost-Afghanistan en wordt verantwoordelijk gehouden voor een toename van het geweld in de provincies in de buurt van Kabul.

In het oosten van Afghanistan zitten in de provincies langs de grens met Pakistan nu voornamelijk Amerikanen die worden gesteund door soldaten uit Polen, Roemenië en Tsjechië.

Vorig jaar september trok Parijs juist tweehonderd commandotroepen terug uit het oosten van Afghanistan. Frankrijk trekt commando’s terug uit Afghanistan.

Tijdens de NAVO-top in Noordwijk in oktober 2007 zei Frankrijk militaire adviseurs te willen sturen naar Uruzgan.

Wednesday, February 27, 2008

Frankrijk kan soldaten sturen naar Oost-Afghanistan

Frankrijk zou overwegen troepenversterkingen te sturen naar het onrustige oosten van Afghanistan. Dat heeft de Franse krant Le Monde gemeld.

Vorig jaar trok Frankrijk daar nog 200 special forces terug, maar bracht wel 6 mirage-gevechtsvliegtuigen over naar de zuidelijke stad Kandahar.

Frankrijk overlegt ook met Canada om te hulp te komen in de provincie Kandahar. Canada wil 1.000 militairen van andere landen erbij zien in die provincie als voorwaarde om het mandaat te verlengen.